Здравейте,
Проблемът ми е следният:
Искам да съкратя служителка с първи не работен ден 11.10.2013, за да може да взима по-дълго обезщетение от ТБ. И сега въпросите ми сигурно са доста глупави, но съм като цяло нов в тази работа и предпочитам да питам, за да не стане някаква грешка... та до колкото четох може да бъде съкратена по чл. 328, ал. 1 т. 3, за което ще ѝ дължим обезщетение в размер на една брутна заплата на дата 11.11.2013. До тук добре, но всичко това как се оформя при подаването следващият месец на дек. 1 и 6? Не е ли по-добре да направя нов картон който да е само за самото обезщетение или трябва да го добавя към дек. 1 и 6 за дните, които е работила през м. 10.. И всъщност брутната стойност ли трябва да ѝ изплатя и тя да си внася осигуровките, или да удържа и внеса осигуровките, а на нея да ѝ изплатя нетната стойност? А и всичко това как се описва в трудовата книжка? Въобще ако някой може да сподели опит или къде да прочета цялата процедура в такъв случай, ще съм много благодарен, защото нищо не мога да намеря..
Благодаря предварително!
Успешен ден!
Много Благодаря за бързия отговор!!! :)
Здравейте,
Проблема ми е следния:
Една от служителките работи и на още едно място, била е болна и естествено е дала болничен на другото място, но не е сметнала за нужно да ми представи и на мен, което оставям без коментар.. Проблемът е че сега когато естествено ѝ отказват да ѝ изплатят болничния аз увисвам все едно не съм декларирал болничен в оказания срок, от което фирмата може да "изгори" със доста солидна глоба до колкото четох поне.. Каза ли са ѝ че ще ѝ издадат болничния със задна дата, от което следва че трябва да подам корекции на декларации 1 и 6  в януари и февруари, тъй като и болничния за зла участ е за почти един месец и обхваща два месеца... първият ми въпрос е всъщност дек 1 мога ли да я подам електронно като корекция само за съответния човек и втория, дек 6 до колкото знам трябва на ръка в НАП да я занеса, но трябва ли да подавам и някаква молба и ако да в свободен текст ли е?
И всъщност най-големият ми въпрос е до колко мога да разчитам, че от глупостта на някои хора фирмата няма да бъде глобена, ако подам всички тези корекции, които на всичкото отгоре обхващат 2 месеца?
Ще съм Ви много благодарен ако можете да ми отговорите, тъй като съм се "зашеметил" много...
Успешен ден!
Става дума за 1000 лв. в края на 10 месечния период, че забравих да упомена по-горе.
Аз имам следния допълващ въпрос. Ако по ГД е изрично посочено че сумата ще се изплати еднократно в края на, в случая 10 месечния период на договора, счита ли се това че е под 1 МРЗ?